Home » Blog » Stara željeznica Parenzana

Stara željeznica Parenzana

Jeste li znali da je nekad Poreč i Trst povezivala željeznička pruga koja se naziva Parenzana te je prolazila kroz velik broj Istarskih gradića između kojih je i Vižinada. Kao željeznička pruga bila je u funkciji od 1902. do 1935. godine, a početkom 2000. godina preuređena je u rekracijsku stazu.

Što je bila zapravo Parenzana?

Pruga koja se naziva Parenzana je bila osnovna gospodarska poveznica Istre sa svijetom te je omogućila razvoj tada najsiromašnijih djelova Istre. Osim prijevoza putnika, prevozili su se i poljoprivredni proizvodi kao što su maslinovo ulje, voće i povrće, vino, žitarice. Istarski dio Parenzane prolazi kroz prekrasne udoline, preko zelenih brežuljaka, kroz vinograde i maslinike do srednjovjekovnih gradića. Posebnost trase čine sačuvani tuneli i vijadukti koji su remek djela tadašnje arhitekture.

Zanimljivosti o Parenzani

Uz Parenzanu vežu se mnoge zanimljivosti, a neke od njih su sljedeće. Prva je kako se je vlak kretao maksimalnom brzinom od 31 km/h, druga zanimljivost je da su vagoni bili osvjetljeni petrolejskim svjetiljkama. Treća zanimljivost govori o sudbini tračnica ove pruge. Mussolinijeve vlasti su skinule, odnosno demontirale tračnice i otpremile ih brodom u svoju koloniju na području Etiopije. Međutim, brod nikad nije stigao do odredišta jer je brod doživio brodolom u Sredozemnom moru.

Upoznajte čarobnu stazu zdravlja i prijateljstva!

Unatoč tome što su vrijeme i priroda međusobno utjecali na brisanje tragova željezničke pruge, pokrenut je projekt revitalizacije Parenzane pod nazivom „Put zdravlja i prijateljstva“. Ako Vašu pažnju privlači Parenzana, želite saznati nešto više o njoj te želite quadovima vijugati kroz nju, preporučujemo da pogledate našu turu „Parenzana Magic“.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)