Home » Blog » Srednjovijekovni grad Dvigrad

Srednjovjekovni grad Dvigrad

Dvigrad je tipičan srednjovjekovni grad-kaštel koji se po prvi puta spominje već davne 879. godine. Iz samog naziva grada može se zaključiti kako se govori o dva grada, prvi je Moncastella, a drugi je Castel Parentino.

Gdje se nalazi Dvigrad?

Srednjovijekovni gradić smješten je u općini Kanfanar u Limskoj dragi, u dolini koja se proteže od fjorda Limske Drage do Pazina. Današnji ostaci su dio sjevernijeg grada Moncastella koji je dostupan posjetiteljim, drugi dio Dvigrada je srušen. Dvigrad je opasan dvostrukim obrambenim zidinama te su one povezane trim gradskim vratima. Unutar zidina sačuvano je oko 200 zgrada, a najznačajnije su gradska palača, prostorije biskupske kapele.

Što legende govore o Dvigradu?

O Dvigradu postoji velik broj legendi, a najpoznatije su Legenda o skrivenom blagu Henrya Morgana te Legenda o epidemiji kuge. Legenda o skrivenom blagu govori o zloglasnom gusaru Henryju britanskog podrijetla koji se je borio protiv Španjolskih gusara. Legenda kaže kako je Henry osvojio Panamu te ju je opljačkao čime je mir između Engleza i Španjolaca narušen te je krenula potjera za njime. Prema legendi, Henry je u bijegu stigao do Limskog zaljeva gdje se je usidrio i pronašao Dvigrad koji mu se činio kao idealno mjesto za sakriti blago.

Druga legenda govori o tome da je za vrijeme Mletačke vlasti Dvigrad napredovao kao grad, no tijekom 15. Stoljeća govori se kako je izbila epidemija kuge, uskoro i malarije te su stanovnici odselili u obližnji grad Kanfanar. U Istri postoje brojne ruševine kaštela, kula, ali volimo reći kako je samo jedan Dvigrad. Dvigrad nije srušan zbog rata ili vojnom silom, već je on napušten.

Upoznajte napušteni srednjovjekovni gradić Dvigrad kroz nezaboravnu quad turu

Ako želite vidjeti kako su nekad izgledali tipični istarski gradići i mnogo više, pogledajte našu nezaboravnu turu quadovima koja prolazi kroz Dvigrad.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)